Begrijp de uitdaging: hoge netspanning door zonnestroom systemen

In verschillende delen van Nederland, met name in het Noorden vanwege subsidies voor aardbevingsschade, zijn zonnepanelen gemeengoed geworden. Echter, dit leidt soms tot problemen in het elektriciteitsnet, waardoor systemen kunnen uitvallen. Hoe ontstaat dit probleem en wat kunnen we eraan doen?

Het werken van zonnestroom systemen

Zonnepanelen genereren gelijkstroom, die wordt omgezet in wisselstroom door een omvormer. Deze wisselstroom wordt vervolgens geïnjecteerd in het elektriciteitsnet. Het net distribueert deze stroom naar verschillende afnemers.

Wanneer er een grote hoeveelheid stroom (Ampère) in het net wordt geïnjecteerd en de vraag laag is, stijgt de spanning (Volt). Dit fenomeen is vergelijkbaar met de druk in een waterleiding: als er veel water wordt toegevoegd maar weinig wordt afgenomen, stijgt de druk. Voor elektriciteit geldt hetzelfde principe met spanning als de 'druk'. Normaal gesproken is de netspanning rond de 230 Volt, maar deze kan stijgen als er teveel vermogen wordt ingevoerd zonder dat het effectief wordt verspreid.

Het belang van netbeheer

Netbeheerders zorgen ervoor dat de netspanning rond de 230 Volt blijft. Ze beheren transformatorstations die energie van hoogspanningsleidingen naar het laagspanningsnet overbrengen. Met de opkomst van zonnepanelen is de dynamiek echter veranderd; vermogen wordt nu ook door huizen zelf geleverd. Dit kan op bepaalde momenten leiden tot hogere spanningen.

Netbeheerders moeten ervoor zorgen dat de spanning niet boven de 10% van de normale spanning uitkomt, dus niet boven 253 Volt bij een nominale spanning van 230 Volt. Een te hoge spanning kan elektrische apparaten sneller doen slijten. Omvormers monitoren continu de netspanning en stoppen met stroominvoer als de spanning boven de 253 Volt komt om storingen te voorkomen.

Wanneer ontstaan deze problemen?

Problemen met netspanning ontstaan vaak op specifieke momenten, zoals zonnige zondagen wanneer weinig stroom wordt verbruikt in de omgeving van woningen en bedrijven met zonnepanelen.

Wat kunnen we doen om netspanningsproblemen te voorkomen?

Debion Energietechniek B.V. begrijpt de netspanningsproblemen in bepaalde gebieden en biedt enkele oplossingen:

  • Optimaliseer bekabeling: Zorg ervoor dat de kabel tussen de omvormer en de meterkast zo kort en dik mogelijk is. Dit vermindert weerstand en voorkomt spanningsopbouw.
  • Communiceer met de netbeheerder: Informeer de netbeheerder over problemen zodat er, indien nodig, extra leidingen en transformatoren kunnen worden aangelegd om de spanning te stabiliseren.
  • Gebruik van energie: Gebruik apparaten zoals wasmachines en vaatwassers wanneer zonnepanelen veel energie opwekken. Dit helpt de spanning te verlagen.
  • Instellingen van de omvormer aanpassen: In uitzonderlijke gevallen kan de afschakelspanning van de omvormer iets worden verhoogd met toestemming van de netbeheerder. Dit kan helpen storingen te verminderen.

Debion Energietechniek B.V. is uw partner voor betrouwbare zonnestroomoplossingen en deskundig advies bij netspanningsproblemen. Neem contact met ons op voor meer informatie en ondersteuning.

Vrijblijvend gesprek
Copyright © 2025 - Debion Energie